Waarom therapie?
Net zoals iedereen kun je in jouw leven tegen moeilijkheden aanlopen. Steeds dezelfde, of juist grote levensfeiten die als een aardverschuiving in je leven verschenen. Heb je het gevoel dat je hier niet alleen uit komt? Ik help je graag verder, welke leeftijd je ook hebt. Wat je vraag ook is.
Misschien heb je (plotseling) afscheid moeten nemen? Of heb je al jaren last van dezelfde problemen, alle mogelijke oplossingen al verkend, en is er nog niet echt wat veranderd? Of wil het maar niet lukken om een bevredigende relatie op te bouwen met je partner, kind(-eren), vrienden of collega's. Je kunt dan in therapie gaan om nieuwe inzichten te ontdekken. Van daaruit kun je nieuwe acties ondernemen die de basis vormen voor verandering. Veranderingen die waarschijnlijk zonder therapie buiten je bereik blijven.
Voor kinderen en jongeren is er nog een extra reden om in therapie te gaan. Je bent nog volop in ontwikkeling. Wanneer blokkades nu opgeruimd kunnen worden, kun je weer vrijuit verder ontwikkelen en uitgroeien tot een gezonde volwassene.
Familietherapie
In je leven spelen relaties met anderen een belangrijke rol. De familie waarin je opgroeit heeft grote invloed op je latere leven. Het kleurt de relaties die je aangaat, je werk, je rol in de samenleving en je band met je eigen kinderen. Dat kan een positieve, maar ook een negatieve invloed zijn.
De oorzaken van je huidige problemen kunnen dus, voor een deel, liggen in je familiegeschiedenis. Stilstaan bij die geschiedenis brengt in beeld wat jij nú kunt doen om iets te veranderen. In het heden zijn er wellicht familiebanden die zorgen voor spanning, of die ondersteunend zijn voor jou. Dat helder krijgen kan jou helpen in wat jij wil.
We zijn geneigd om vooral bij kinderen en jongeren te denken aan groei. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens kan groeien, en dat ouders met hun kroost mee moeten groeien. Daarom ondersteun ik gezinnen en families die willen werken aan een goede relatie met elkaar, van harte!
Dit betekent dat, ook al is de klacht van een enkel individu, of is de aanmelding voor een kind, dat er altijd gekeken zal worden naar de context. En indien gewenst, wordt dan de belangrijke ander gevraagd aan te schuiven.
Rouwtherapie?
Ieder mens krijgt te maken met afscheid. Er zijn zoveel vormen van verlies; het einde van een relatie, werk of gezondheid, verlies van een dierbare enzovoorts. Je staat voor de opgave om iets achter je te laten en aan een nieuwe toekomst te bouwen. Jouw verlies heeft ook altijd consequenties voor je relaties. Voor anderen ben je misschien niet meer wie je was. Wat is er nu allemaal belangrijk voor je?
Ik kan je verder helpen wanneer dat voor jou, je kind of (een deel van) je gezin nodig is. Individueel of samen. Welke vorm van verlies je ook meemaakt.
Sinds 2004 ben ik hierdoor in de regio Midden-Brabant bekend als rouwtherapeut die met het hele gezin werkt. Een groot deel van deze gezinnen heeft te maken met een sterfgeval. Vaak wordt ik als begeleider gevraagd nadat een gezinslid gestorven is. Bij een ernstige ziekte ook al voordat iemand gaat sterven, omdat er dan al veel vragen zijn.
Rouw is een gezonde reactie wanneer iemand doodgaat met wie je verbonden bent. Dat neemt niet weg dat het rouwen een diepgaand proces is en je leven verandert. Iedereen rouwt op zijn eigen unieke wijze. Maar begrijp je jezelf? En de ander? Elkaar kwijtraken ligt soms meer voor de hand dan elkaar vinden.
Kinderen en jongeren uiten zich op manieren die te maken hebben met hun ontwikkeling. Ik kan je helpen om als ouder(s) te kijken naar jezelf én de ontwikkeling van elk van je kinderen. Daardoor leer je elkaar beter begrijpen en blijf je verbonden. En dat zal ieder van jullie helpen zich verder te ontwikkelen.
EMDR
EMDR is een methodiek die bewezen effectief is bij het verwerken van ingrijpende of schokkende gebeurtenissen of traumatische ervaringen. Iedereen is in staat om die ervaringen te verwerken.
Soms belemmeren echter andere omstandigheden de verwerking, of zie je dat de verwerking niet volledig is geweest. Men heeft in het heden dan nog teveel last van die gebeurtenissen uit het verleden. Binnen de praktijk zal EMDR altijd worden voorafgegaan aan een uitgebreide intake. Daardoor kunnen die ervaringen behandeld worden die de cliënt op korte termijn verlichting van klachten zullen geven.
Ook voor kinderen kan EMDR, op een speelse wijze, worden ingezet.
Ik werk nu al jaren met veel succes met deze methode. En ben blij dat ik mensen kan helpen om de spanning van (vaak) jaren, drastisch te verlagen.
Hoog Gevoelig met een Sterke Wil
Een kind wat in hoge mate gevoelig is, kan ook nog eens verschillen in de mate van wilskracht. Een op de 5 hooggevoelige kinderen is ook strong-willed. We gebruiken dan de afkorting HG&SW.
Dit kind weet heel duidelijk wat het wel, en niet wil. Wil ook graag alles zelf bepalen, en gaat ervan uit dat hij/zij het voor het zeggen heeft. Deze kinderen zijn ook enorm ondernemend en bruisen van de plannetjes. Energiek, leergierig, nieuwsgierig zijn positieve eigenschappen. Maar het kind kan ook erg ongeduldig, gauw driftig (explosief) zijn. En schuwt de strijd aangaan met een volwassene niet om zijn zin te krijgen.
Ouders lopen er tegenaan dat hun “gewone” opvoeding niet werkt bij dit kind. Ze zien ook dat het kind er zelf ook onder lijdt als er strijd is geweest. Ook in het onderwijs kunnen de leerkrachten er tegenaan lopen dat ze geen manier vinden om met zo’n kind om te gaan.
Kinderen zelf kunnen er steeds meer aan gaan lijden en zich onbegrepen voelen. Achteraf schamen zij zich dikwijls voor de momenten van strijd. Als ouders en kind bij mij in de praktijk komen, dan krijgen de ouders coaching over hoe ze om kunnen gaan met hun kind, zodat de strijd minder kan worden. Het kind leert zichzelf wat beter kennen, en gaat met mij op zoek naar hoe het om kan gaan met alledaagse situaties.